Skip to main content

Het contact met Groeipartners, kerken en scholen

Het werk van Red een Kind wordt breed gesteund in Nederland. Daar zijn we dankbaar voor. In dit hoofdstuk vertellen we u graag meer over de 547 kerken, 104 scholen en 250 bedrijven die bij ons werk betrokken zijn.

Wat opviel in 2022, was de grote belangstelling van ondernemers om samen met het personeel kinderen te sponseren. Daarnaast startte het ondernemersnetwerk ‘Groeipartners’ in 2022 een nieuw project in Bomet, Kenia. Dit nieuwe Groeipartnerproject staat in teken van leiderschap. Op de bijeenkomst in september werd dit thema nader toegelicht.

Eerder reisden we al naar dit nieuwe project in Bomet af, samen met twee ondernemers. We spraken daar onder andere met Community Facilitator Paul. Hij stuurt vier zelfhulpgroepen aan en doet dit vrijwillig. Wat wil hij bereiken? Een zelfvoorzienende gemeenschap met gezonde kinderen die naar school kunnen. Samen met vijftig Groeipartners helpen we Paul zijn droom uit te laten komen.

Agrarisch Nederland

In 2022 voerden we online campagne om het Groeipartnernetwerk breder bekend te maken. Deze campagne was onder andere gericht op agrarisch Nederland. Want hoe mooi passen Nederlandse boeren bij Keniaanse jongeren die een agrarische vakopleiding volgen? Zoals bijvoorbeeld Ismaël en zijn gezin uit Kenia.

Ontmoet Ismaël

De 22-jarige Ismaël is boer. Zijn droom? Hij vertelt er graag over! “Mijn droom voor de toekomst is dat mijn werk als boer verbetert en dat mijn kinderen later onderwijs kunnen volgen. De grootste uitdaging is dat ik weinig land heb en niet genoeg zaden om mijn gezin en familie te onderhouden. Dankzij de vakopleiding heb ik inmiddels geleerd wat de beste tijd is om mijn gewassen te planten, wanneer het een goed moment is om te oogsten en om in rijen te planten. Hierdoor groeit mijn maïs veel beter.”

Een paar cijfers uit 2022 op een rij

50 Groeipartners

70.215

voor het Groeipartnerproject in Cibitoke (Burundi) (tot en met 2023)

91.250

voor het huidige Groeipartnerproject in Bomet (Kenia) (gestart in 2022)
Sponsoring door bedrijven

4

nieuwe bedrijven

61

bedrijven in totaal met een sponsorkind

20

nieuw gesponsorde kinderen

170

gesponsorde kinderen
250 donerende of sponsorende bedrijven

879.588

totaal

3.518

gemiddelde gift

Mede dankzij uw steun…

Startten jongeren in Malawi ook mooie projecten op! De Malawische jeugd is op de goede weg door innovatieve, duurzame ondernemingen op te zetten. Sinds een training van Red een Kind over ‘schoon koken’, pleiten jeugdgroepen in Zilakoma en Edingeni proactief voor het verminderen van brandhoutgebruik en het terugbrengen van bossen. De groep Jovwira, bestaande uit vijftien leden, gaf afgelopen jaar het goede voorbeeld en plantte 8.719 (!) pijnbomen op een braakliggend terrein. Zo verdienen ze geld en beschermen ze hun land tegen klimaatverandering voor de toekomstige generaties.

Kerken

2022 startte met een lockdown vanwege de coronacrisis. Dit had grote impact op kerken, velen hielden alleen nog online kerkdiensten. De predikantenreis werd uitgesteld van februari naar juni.

De oorlog in Oekraïne had grote invloed op inkomsten van kerken. Kerken zamelden ruim 128.000 euro in voor noodhulp in Oekraïne. Bij elkaar opgeteld kwam er meer geld binnen, maar voor de eigen projecten van Red een Kind minder. In totaal doneerden kerken meer dan 626.669 euro. Daarbij raakten 54 nieuwe kerken betrokken bij Red een Kind.

Eind 2022 lanceerde Red een Kind het Noodfonds. Hier droegen kerken 18.000 euro aan bij.

We organiseerden twee kerkenreizen in 2022. In juni vertrok een groep met zeven voorgangers naar Rwanda voor een studiereis. In oktober ging een groep van elf diakenen van verschillende kerken met Red een Kind mee naar Rwanda. Deze reizen organiseerden we in samenwerking met World Servants. De ontmoetingen die in juni en oktober plaatsvonden maakten grote indruk op de reizigers. Elk van hen is nu vastberaden het werk van Red een Kind in hun kerken onder de aandacht te brengen. Een aantal heeft zelfs al geld opgehaald voor verschillende projecten.

Scholen halen ruim 71.000 euro op voor kinderen in armoede

Jonge kinderen komen graag in actie in de strijd tegen armoede. Dat zien we terug in onze spaaractiecampagne voor basisscholen. De spaaractie is nu al drie jaar een succes. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar sparen een maand lang voor Red een Kind. Via bijna 50 christelijke basisscholen bereikte Red een Kind op deze manier tijdens de christelijke kinderboekenmaand (oktober) tienduizend kinderen, leerkrachten, ouders/verzorgers en familie van de kinderen over het werk van Red een Kind.

“Zonder zelf heel veel te moeten regelen konden we de ouders en kinderen toch enthousiast maken om iets voor een ander te betekenen.”

- Deelnemende school

Afgelopen jaar bracht de spaaractie 71.921,57 euro op. Deelnemende scholen spaarden voor kinderen zoals de zevenjarige Eliza uit Malawi. Met een spaarkaart gingen de kinderen langs familie, buren en de kerk om geld te sparen.

Onderdeel van deze actie is een samenwerking met de Brancheorganisatie voor het christelijke boekenvak (BCB). Elke school mocht tien procent van de opbrengst gebruiken voor de aanschaf van boeken voor de school. Gemiddeld gaven de kinderen en leerkrachten deze actie een 8 als rapportcijfer.

Mede dankzij uw steun…

Krijgen ook kinderen in India een stem! Kinderparticipatie is voor Red een Kind natuurlijk van groot belang. In onze projecten in India gebruiken we kinderparlementen als speelse en leerzame methode om kinderen te betrekken bij besluiten die genomen worden.

Ontmoet de elfjarige Imak; hij is de minister van Gezondheid in zijn dorp in Purnea, Noord-India. Het kinderparlement heeft net een wekelijkse vergadering en de ministers bespreken de verschillende agendapunten. Elk van hen heeft bepaalde verantwoordelijkheden. De minister van Onderwijs zorgt ervoor dat alle kinderen uit het dorp naar school gaan. Als een kind afwezig is, zoekt hij diegene op om te kijken of alles goed gaat en in geval van ziekte neemt de minister van Gezondheid contact op met de gezondheidsambtenaar. Samen onderzoeken ze of er actie ondernomen moet worden. Op deze manier leren kinderen naar elkaar om te kijken, problemen op te lossen en volwassenen om hulp te vragen als dat nodig is. Imak en de andere kinderen nemen hun rol heel serieus en zijn toegewijd aan het project.

Beeldrechten:
AEE Uganda
Anneke Jagau
Doriet Begeman, Bsharp Media
Jeroen van Loon
Malumbo Simwaka
Marijn Fidder
Michel Lunanga
Red een Kind
Pandian S.
Serrah Galos
Redeenkind.nl
InZine • BladenMakers.nl