Duurzame werkwijze met grote gevolgen
Dat sponsoring grote impact heeft op levens van kinderen en hun familie, is een veelgehoorde uitspraak van Red een Kind. Wist u dat sponsoring niet alleen invloed heeft op sponsorkinderen en hun omgeving, maar ook op gezinnen in Nederland? We stellen u graag voor aan familie De Jong uit Nederland en Susan uit Malawi.
Als we mensen spreken die een kind sponsoren, horen we vaak dat dat ook impact heeft op het gezin zelf. Ouders geven aan dat ze leren van de sponsorkinderen. Door de interviews met gezinnen die ons werk steunen horen we ook waarom ze kiezen voor Red een Kind. De duurzaamheid van onze projecten spreekt veel sponsors aan, vooral in deze tijd waarin duurzaamheid een belangrijk onderwerp is geworden. Bij Red een Kind geven we geen vissen, maar leren mensen vissen en een vishengel maken. Dat is pas duurzaam!
Familie De Jong is sponsor van Niyonkuru
Marinda, moeder van het gezin De Jong, vertelt dat ze van het kind dat ze sponsoren verschillende dingen leert, zoals omzien naar elkaar en het verschil maken.
“Als ouder zou je kunnen denken: ach, wat maakt het allemaal uit. Het is maar één kind dat je helpt. Dat is niets meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Maar dat is niet zo. Hoe klein iets ook is en lijkt, het maakt echt uit wat je doet. Alles telt, ook al is het maar een paar euro. Dat leren onze kinderen van Niyonkuru.”
Ontmoet Susan
Susan is 12 jaar en woont in Malawi. We zochten haar op en ze vertelde ons heel duidelijk wat de impact van sponsoring op haar is:
Wat betekent het voor jou om sponsorkind te zijn?
”Ik weet dat ik een vriend heb buiten Malawi, dat maakt me blij en trots. Door mij weten zij wat er in Malawi gebeurt en kunnen ze hulp sturen als ze dat kunnen.”
Zijn er dingen veranderd? Hoe zag het voor het programma eruit en wat is er nu anders?
“Ik krijg brieven, dat is het leukste. En mijn moeder heeft meer geld om bijvoorbeeld school te kunnen betalen. Vroeger moest ik soms wel eens thuis blijven omdat er geen geld was en dan kon ik pas weer naar school als mijn moeder weer genoeg geld verdiend had. Dat is nu nooit meer zo.”
Mede dankzij uw steun…
Ervaren ook ouders van sponsorkinderen de impact van sponsoring:
Het is een gewone woensdag in Adumini, een dorp in Bileafe, Oeganda. Wat meer ongewoon is de groep die daar bij elkaar zit. Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden zitten met elkaar te praten. Waar praten ze over? Welkom bij een maandelijkse bijeenkomst van deze zelfhulpgroep!
Kinderen opvoeden is een prachtige, maar grote verantwoordelijkheid. Zoals overal ter wereld worstelen ouders in Adumini vaak alleen met problemen, terwijl de meeste van hun uitdagingen heel herkenbaar zijn voor andere ouders. De beperkte oogsten, bijvoorbeeld, of de stijgende prijzen of het feit dat de scholen bijna twee jaar gesloten waren vanwege Covid-19. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jongste kinderen. Waar is een plek voor hen om zich te ontwikkelen en voor te bereiden op school?
Zelfhulpgroep ‘Plus’
De zelfhulpgroep in Adumini bestaat mede dankzij uw steun en bespreekt onder andere dit soort onderwerpen. Het is een van de 28 zelfhulpgroepen in Bileafe. Elke groep bestaat uit zo’n zestig leden. Zij beheren niet alleen spaargelden en leningen, maar denken ook na over de toekomst van hun kinderen, hun huishouden en de hele gemeenschap. Deze groepen bieden een veilige plek aan ouders (ongeacht hun achtergrond) en leren hen wat het betekent vader of moeder te zijn.
Ontmoet Hillary
De impact van zelfhulpgroepen is misschien wel het meest zichtbaar in de veranderende houding van deelnemende ouders. Neem bijvoorbeeld vader Hillary (37 jaar). De zelfhulpgroep zette hem aan tot nadenken over zijn gedrag in het verleden: “Het heeft mijn leven veranderd. Ik leerde mijn vrouw en kinderen lief te hebben. Ik probeer nu op tijd thuis te komen om tijd met hen door te brengen. Daarnaast voel ik me nu meer verantwoordelijk voor hun gezondheid en behoeften. Ik heb vergeving gevraagd voor het feit dat ik die verantwoordelijkheden eerder niet nam.”